Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar - Engin Geçtan
Engin Geçtan genel psikoloji, psikiyatri, çocuk psikolojisi ve nöroloji alanlarında çalışmalar yapan, psikiyatri üzerine kitaplar yazan, psikiyatriyi edebiyat alanında da kullanmış ve akademik çalışmalarının yanı sıra, edebiyat alanında da eserler vermiş olan bir Profesör ünvanlı bir doktor; hem psikiyatri kitaplarında hem de romanlarında kendine özgü bir dil oluşturmayı başarmış, basit ve gerçekçi anlatımıyla insanı sıkmayan, rahat okunan kitaplar yazmayı başarmış bir yazar. Bu kitapta da temel psikoloji kuramları hakkında genel bilgiler, normal-normal dışı davranışlar ve ruhsal bozukluklar hakkında bilgi vermiş Geçtan. İlk basımı 1975 yılında yapılan, "Temel Kavramlar", "Psikodinamik Psikiyatri" ve "Ruhsal Bozukluklar" başlıklı üç bölümden oluşan kitapta, ruhsal bozukluklar kısmında Şizofreni tipleri, paranoid bozukluklar, afektif bozukluklar, anksiyete bozuklukları, disosiyatif bozukluklar, parafililer, madde bağımlılıkları, yeme bozuklukları ve kişilik bozukluklarına yer verilmiş. Akademik bir kaynak olarak faydalanılabileceği gibi psikoloji ve psikiyatriye ilgisi olan kişiler tarafından da severek okunabilecek bir kitap.
İnsan Olmak - Engin Geçtan
Bu kitabında da Engin Geçtan içinde yaşadığımız toplum ve aile yapısının hayatımız boyunca davranışlarımızı nasıl etkilediği, öfke ve düşmanlık duygularımızın nedenleri, kendimizi neden değersiz, yalnız, mutsuz hissettiğimiz gibi günlük hayatta insanın yaşadığı ortak sorunları genel başlıklar halinde bölümlere ayırarak, bilimsel jargonlara girmeden gayet akıcı ve basit bir şekilde anlatmış.
Bahar İsyancıdır - Onat Kutlar
Onat Kutlar'ın Bahar İsyancıdır adlı kitabı 16 adet denemeden oluşuyor. Deneme bilindiği üzere belli bir forma veya kurala bağlı kalmadan yazarın aklına gelen şeyleri yazması olarak tanımlanabilir, yani edebi tanım olarak ne roman, ne hikaye, ne anı, ne biyografi, ne de şiir... Ancak bu denemelerde hepsinden biraz var. Onat Kutlar'ın dili gerçekten büyüleyici; her cümlesi üzerine düşünülmesi gereken oldukça derinlikli, çarpıcı, zaman zaman da öznel ve kapalı anlamları olan yazılar...
"Çünkü hep böyle olur.
Bir an gelir, kopar film.
Umulmadık bir anda tutulur güneş.
Gece vakitsiz iner."
Belki Yine Gelirim - Ahmet Telli
Şiir seviyorsanız bu kitaba bayılacaksınız. Ahmet Telli'nin şiirlerinde çocuklar, yolculuklar, kuşlar, yağmur, şehir, hüzün o kadar içten ve sıcacık anlatılıyor ki, zaman zaman içiniz sızlıyor.
"Gidersen yıkılır bu kent, kuşlar da ölür
kuşlar nereye sığınır akşam olunca"
"Dudaklarımı kanatırcasına ısırıyorum günlerdir
Bir gök gürlese bari diyorum bir sağnak patlasa
Bitse bu kirli ve yapışkan sessizlik, hiç gitmesem
Oysa ne kadar sakin sokaklar, bu kent ve bütün yeryüzü
İpince bir su gibi sızıyorum gecenin tenha göğüne
Sessizce çekip gidiyorum şimdi, sessiz ve kimliksiz
Belki yine gelirim, sesime ses veren olursa bir gün..."
Leyleklerin Uçuşu - Jean-Christophe Grangé
Bir gazeteci olan Louis Antioche Leylekler ile ilgili araştırma yapmak için Max Böhm tarafından para ödenerek göç rotalarını izlemesi için görevlendirilir. Her zaman aynı rotayı izleyen ve ayaklarına tanınmaları için minik kelepçeler takılmış olan bazı leylekler geri dönmemektedir. Kayıp Leyleklerin güzergahını takip edip sırrını çözmek için çıktığı arayışlar sonucu Antioche, Bulgaristan'ın çingene mahallelerinden, Lozan'a, Viyana'ya, işgal altındaki Filistin gibi topraklara, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin balta girmemiş ormanlarından, Suriye'ye, Paris'e, İsrail'e, hatta İstanbul'a kadar uzanan heyecan, aksiyon ve gerilim dolu bir yolculuk yaşayacak, kayıp leyleklerin sırrını çözdüğünde de büyük şaşkınlığa uğrayacaktır. Her zamanki Grange klasiği, müthiş bir hayal gücü, kusursuz bir kurgu, aksiyon, ve nefes kesen bir gerilim.
Psikoloji: Bir Keşif Gezintisi - Saundra K. Ciccarelli, J. Noland White
Saundra K. Ciccarelli, J. Noland White tarafından yazılmış olan kitap kuşe kağıda ve normal kitap ebatlarından daha büyük olarak basılmış, yaklaşık 700 sayfadan oluşuyor. Piyasadaki en iyi “Psikoloji’ye Giriş” kitaplarından biri. Toplam 13 bölümden oluşan kitapta psikoloji ile ilgili tüm temel konular işleniyor. Bölüm sonlarında da konuyla ilgili testler ve konu özetleri de yer alıyor. Bol bol renkli resim, tablo ve grafikler de anlaşılmasını ve akıcılığı arttırıyor.
Onuncu Köy - Fakir Baykurt
Fakir Baykurt bu ülkenin yetiştirmiş olduğu Anadolu kültürünü, köy yaşamını, insanını en iyi anlatan yazarlardan biri. Bu kitabında da bir köy öğretmeninin, görevini layığıyla yapmaya çalışması, kızların okuması için uğraş vermesi, gittiği her yerde hak, adalet, birlik ve beraberlik duygularını halka aşılamaya çalışması ve bunlar karşısında politikacılar, yobazlar ve nüfuzlu ağalar ile ters düşüp sürgüne gönderilmesi, ancak inandığı yolda yürümekten vazgeçmemesi anlatılıyor. Zaman zaman düşündürücü, zaman zaman eğlenceli diyalogları ile sürükleyici bir kitap keyfi vadediyor Onuncu Köy. Bunun yanı sıra yine bu sene içerisinde okuduğum diğer Fakir Baykurt kitapları "Yılanların Öcü" ve "Irızca'nın Dirliği" kitaplarını da şiddetle tavsiye ediyorum.
Kitap Hırsızı - Markus Zusak
Kitap II. Dünya Savaşı sırasında Hitler Almanya'sında Liesel adında bir çocuğun ilk kitabını istemeden çalması ve sonrasında okumaya ve kitaplara karşı olan tutkusu ile buna devam etmesi, yaşadıkları hissettikleri anlatılıyor. Kendisine karşı her zaman şefkatli olan üvey babası Hans ve katı görünüşünün altında aslında iyi bir insan olan üvey annesi Rosa ve her zaman aç olan en yakın arkadaşı Rudy etrafına kurulu. Kitap Hırsızı şimdiye kadar otuzdan fazla dile çevrilen, bir çok ödülün yanı sıra, Amazon ve The New York Times çoksatanlar listesinde ve dünyanın pek çok ülkesinde bir numaraya yükselmiş çok satan bir kitap. Kitabın en ilginç yönlerinden biri de kitabın anlatıcısının ölüm yani Azrail olması. son derece akıcı, yer yer gözlerinizi yaşartacak sımsıcak bir roman Kitap Hırsızı. Kitap aynı isimle 2013 yılında yönetmen Brian Percival tarafından sinemaya da uyarlanmış, çok iyi eleştiriler almış ve bir de Oscar (en iyi film müziği) kazanmıştı.
Swann'ların Tarafı (Kayıp Zamanın İzinde, #1) Marcel Proust
Kayıp Zamanın izinde (À la recherche du temps perdu) Marcel Proust'un yedi kitaptan oluşan en ünlü eseri. Proust kitabı 1909 yılında yazmaya başlamış, ölümüne kadar da (1922) devam etmiş; kitap 1913-1927 yılları arasında Fransa'da basılmış. Kayıp Zamanın İzinde Proust'un çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemi anıları ve otobiyografisi olarak tanımlanabilir. Yirminci yüzyılın, hatta tarihin en iyi eserleri arasında kabul edilen eser yaklaşık 3200 sayfa, 1,2 milyon kelime ve 2000 kadar da karakterden oluşuyor. Okunması en zor kitaplar arasında yer alan eserin bu sıfatı alma sebeplerinden biri de karakter sayılarının fazlalığı; bunun yanı sıra aşırı derecede konu edilen 20. Yüzyıl Fransa aristokrasi ve sosyetesi, unvanlar, mekanlar, Fransa'ya özel tarihi olaylar (Özellikle sık sık konu edilen Dreyfus Vakası), sanat ve tiyatro aktiviteleri de yabancı olanlar için okunmayı zorlaştıran faktörler arasında sayılabilir. Tüm bunlara ek olarak en basit şeyler için (örneğin sıradan bir kapı veya elbise) bile sayfalarca tasvir yapılması sebebiyle okumak için çok ciddi zaman ve sabır gerektiriyor. Kitabın Türkçe basımı Yapı Kredi Yayınları tarafından, çevirisi ise Roza Hakmen tarafından yapılmış. Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki, Fransızların bile anlamakta zorluk çektiği bu eseri Türkçe'ye mükemmel bir şekilde çeviren Hakmen'in ortaya koyduğu başarı her türlü takdirin ötesinde. Kitap iki versiyon ile piyasada satılıyor; bir tanesi 7 ayrı kitap şeklinde, diğer versiyonda ise tüm eser 2 cilt olarak bir araya toplanmış. 2 cilt olan versiyonun yazıları çok küçük ve her bir kitap yaklaşık 1500 sayfa olduğu için okunması ve taşınması zor; bu versiyondan uzak durulmasını şiddetle tavsiye ederim (Not: Buna rağmen kitaplıkta güzel duruyor 😁 ).
Kişilik - Jerry M. Burger
Okunması kolay bir kitap. Kişilik ve kişilik ile ilgili kavramları tarihte psikoloji dalında isim yapmış kişiler üzerinden anlatıyor. Hemen hepsinin sunmuş olduğu kuramlar, yöntemler, güçlü ve eleştirilen yönleri ile anlatılmış.
Kötülüğün Psikolojisi - M. Scott Peck
Amerikalı bir psikiyatrist olan Dr. Morgan Scott Peck, asıl ününü ülkemizde de yayınlanan ve çok satan kitaplar arasında yer alan Az Seçilen Yol (The Road Less Travelled) (1978) ile yapmıştı. Orjinal adı "People Of The Lie" olan bu kitap ise, Türkçe'ye "Kötülüğün Psikolojisi" adıyla çevrilmiş;içeriğine bakıldığında bunun pek de yanlış bir seçim olduğu söylenemez. Kuraldışı Yayınları 'ndan Göker Talay çevirisi ile yayınlanmış olan kitap 216 sayfadan oluşuyor. Yaklaşık 20 yıllık psikiyatri deneyiminin sonucunda kaleme aldığı bu kitapta, çalıştığı vakalar üzerinden örnekler vererek kötülük kavramını derinlemesine incelemeye çalışmış. Son derece ilginç vakaların yer aldığı kitapta, kötülüğün kaynağına inmeye, farklı türleri analiz etmeye, bireysel ve grup kaynaklı kötülükleri örneklerle açıklamaya çalışan Peck, hatalarını ortaya koymaktan çekinmemiş, bazı vakaları yıllar süren seanslar sonucunda bile çözemediğini de samimiyetle itiraf da etmiş. Grup kaynaklı kötülükler bölümünde Amerika 'nın 1968 'de Vietnam 'da gerçekleştirdiği meşhur MyLai Katliamı üzerinden anlatmış. Sonuç olarak örnek vakalar ve seanslar üzerinden temel psikolojik terimler ve öğretiler yardımı ile son derece anlaşılır ve akıcı bir eser ortaya çıkmış.
İnsan ve Davranışı - Doğan Cüceloğlu
Adı üzerinde Psikoloji'nin temel kavramları ve psikolojiye giriş niteliğinde bir eser. Hemen her konuya değinilmiş. Sade bir anlatım, çok başarılı. Yalnız benim okuduğum 1991 baskısıydı, günümüz özellikle beyin ve nöroloji alanındaki gelişmeler ışığında yeni basımları tercih etmenizi öneririm.
Bir Kadın Düşmanı - Reşat Nuri Güntekin
Reşat Nuri nasıl güzel anlatmış Ziya'nın iç dünyasını. Harika bir kitap, özellikle Ziya'nın mektupları çok etkileyici. Ah be Ziya, yüreğimizi dağladın...
En sevmediğim, tam bir hayal kırıklığı olarak gördüklerimi de yazmadan geçmek olmaz...
Candide ya da İyimserlik - Voltaire, Aramızdaki En Kısa Mesafe - Barış Bıçakçı, Mezbaha 5 - Kurt Vonnegut, Sevgili Arsız Ölüm - Latife Tekin, Görme Biçimleri - John Berger, Mekân Feşmekân - Georges Perec, Oyunlarla Yaşayanlar - Oğuz Atay,
Bütün Yort Savul'lar! 1954-1997 Toplu Şiirler - Ece Ayhan, Suç ve Ceza - Cem Akaş,
Ölümcül Yumurtalar - Mikhail Bulgakov,
Kommentare