top of page
  • Yazarın fotoğrafıMetin Tiryaki

Aero-Vederci Baby! – Aerosmith

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2022

“Ağır Top” diye bir deyim varsa bunu en çok hakedenlerden biridir Aerosmith. Rock müziğin babalarından olan grup AeroVederci Baby! İsimli turneleriyle sahnelere veda etmeye hazırlanıyor.


1970 yılında kurulan grup vokallerde efsanevi Steven Tyler, lead gitarda Joe Perry, ritm gitarda Brad Whitford, bas gitarda Tom Hamilton ve davulda Joey Kramer’den oluşuyor. İşin ilginç tarafı ise grup 40 yılı aşkın bir süredir neredeyse aynı kadroyla devam etmesi. Arada birkaç yıllık küçük ayrılıklar haricinde grup hemen hiç değişmemiş.


1973 yılında çıkardıkları ilk albümleri Aerosmith  ve devamında Get Your Wings ile büyük çıkış yakalayan grup, Toys In The Attic (1975) ve Rocks (1976) ile zirveye çıkmıştı. Draw The Line (1977) ile idare etse de peşinden gelen iki albümle (Nights In The Ruts, Rock In A Hard Place ) hayranlarını hayal kırıklığına uğrattılar. Bunun en büyük sebebi ise 1979 yılında aralarında çıkan bir tartışma sonrasında Tyler’ın Perry’yi kovması oldu. Grubun 40 yıllık tarihleri boyunca yaptıkları en vasat bu iki albümde de Joe Perry’nin olmaması onun gruba kattığı değeri de açıkça göstermiş oldu. 80’lerin sonundan 90’ların sonuna kadar çıkardıkları 4 albümle (Permanent Vacation, Pump, Get A Grip ve Nine Lives) eski popülaritesini yakalayan grup toplam 21 Platin Plak kazanmayı da başardı. Just Push And Play (2001) ve  Honkin’on Bobo (2004) albümleriyle hayranlarının ağzına bir parmak bal çalan grup 8 yıl aradan sonra 15. stüdyo albümlerini yayınladılar. Dream On, Walk This Way, Dude (Looks Like A Lady), Angel, Janie’s Got a Gun, Cryin, Amazing, Crazy gibi muhteşem şarkılara imza atan grubun yeni albümünde 15 şarkı yer alıyordu. Tüm dünyada üst sıralarda yer almasına rağmen eleştirmenler tarafından (bence de) vasat bulunan Music Front Anathor Dimension! albümünde her şeye rağmen Legendary Child, Lover Alot, What Could Have Been Love, Can’t Stop Lovin’you gibi birkaç şarkı göze çarpıyordu.


Aradan 8 yıl içerisinde grup neler yapmış derseniz, 2009 yılında Steven Tyler gruptan ayrılma kararı vermiş, Joe Perry de yeni vokalist bakıyordu. Sebebi ise bir konser sırasında sahneden düşüp yaralan Tyler’ı gruptan hiç bir arkadaşının arayıp sormamasıymış. 2010 yılının Ocak ayında Perry resmi olarak vokalist aradıklarını duyurup bir ara Lenny Kravitz ile anlaşmış Kravitz’in son anda çark etmesiyle bir süre daha vokalist arayışlarına devam etmişti. Tyler ise avukatı vasıtası ile gruba ihtar göndermiş ve diğer grup üyelerine haber vermeden American Idol ses yarışmasında jüri üyeliği için anlaşmıştı. 2011 yılında yaşanan tüm tartışmalar, Tyler’ın rehabilitasyon için hastaneye yatması, yasal süreçlere rağmen her şeye sünger çekip aradaki tatsızlıkları halleden grup tekrar bir araya gelip müzik yapmaya devam etmişlerdi.


2012 de çıkan albümlerinden beri stüdyoya girmeyen gruptan Steven Tyler 2016 yılında We’re All Somebody From Somewhere adlı country tarzında solo bir albüm çıkarmasına rağmen pek olumlu eleştiriler alamamıştı. Son olarak bu yıl Aero-Vederci Baby! (İtalyanca Hoşçakal’a gönderme yapılmış) isimli bir veda turnesine çıkan gruptan hala yeni albüm haberleri umutla bekleniyor.


Aerosmith, Rolling Stone dergisinin "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 57. sırada yer almıştır. Ayrıca 66,5 milyonu ABD sınırları içinde olmak üzere; sattığı 150 milyon albüm ile gelmiş geçmiş en fazla albüm satan Amerikalı rock grubudur. 2001 yılında "Rock and Roll Hall of Fame" tarafından onurlandırılan grup başta dört Grammy ödülü olmak üzere birçok ödül kazanmıştır.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page